Current Affairs & General Knowledge Questions – June 2016

1.Who is the new finance secretary?
Ans: Ashok Lavasa

2. Rudra Madhab Roy passed away,he is—–?
Ans: Former Lokhsabha MP

3.Which country has successfully launched its Shijian-16 series satellite?
Ans. China

4.Who has been appointed as a member of UPSC?
Ans: Former Delhi police chief B S Bassi

5.Asia’s largest technology trade show COMPUTEX is started in which place?
Ans: Taipei (Taiwan)

6.Which e-commerce giant has introduced ‘No Cost EMI’ option to make online shopping affordable for high-end purchases?
Ans: Flip cart

7.Malabar wild life sanctuary is located in which state?
Ans:Kerala(CM:P Vijayan)

8.Who has take over as the chief of Naval staff?
Ans:Admiral Sunil Lanba

9. Razzak khan was passed away,he is—–?
Ans: Bollywood actor and comedian

10.Which country has successfully launched three(one domestic and two foreign) satellites?
Ans: China (namely Ziyuan ||| 02 and two are newsat satellites)

11.Which country is going to inaugurate the World longest rail tunnel?
Ans: Switzerland

12.Which Sri Lankan cricketer is retired from Test cricket?
Ans: Nuwan kulasekhara

13.Country’s largest private sector bank ICICI has cuts marginal cost of funds based lending rate(MCLR)by ——- percent?

14.Which government launched a mobile app “DVAT M SEVA”?
Ans: Delhi

15.India has signed the agreement with which country for the exchange of terrorist screening information?

16.Who won gold in the 56th National Inter-state Senior Athletics Championships in Hyderabad?
Ans. Sameer Mon

17.Who has become the first professional tennis player to earn more than $100 million prize money?
Ans: Novak Djokovic

18.India has gifted 2000 bicycles to poor dailt girls of which country?

19. Prabir Mukharjee passed away,he is—–?
Ans:Former Eden garden curator

20. BRICS bank to issue first yuan denominated bonds.yuan is the currency of which country?

21.Today TRAI(Telecom Regularity authority of India) launched a mobile app for subscribes to register companies against pesky calls,SMSes.Who is the chairman of TRAI?
Ans:R S Sharma

22.Which country has retained top spot in latest FIFA rankings?
Ans: Argentina (2nd-Belgium)

23.India has signed two MOU’s for co-operation in IT and promotion of tradition handicrafts with which country?
Ans: Tunisia (PM : Habib Essid)

24.Who has been awarded ‘Green economy visionary award’2016?
Ans: Dr.R.SeethaRaman

25.World press freedom day is observed in which day?
Ans:June 3rd

26.India and ———– have signed an MoU to enhance co-operation on energy security,clean energy and climate change in New Delhi?

27.The 42nd G7 summit is held in which country?
Ans: Japan

28.Who has been appointed managing director (MD) of state bank of Mysore?
Ans:N K Chari

29. Mundra Thermal power station is located in which state?
Ans: Gujarat

30.Who will endorse the anti drugs campaign in Kerala?
Ans: Sachin Tendulkar

31. Muhmmad Ali was passed away,he is—–?
Ans:Boxing legend

32.Who is the speaker of Kerala legislative assembly?
Ans: P.Sreeramakrishnan

33.Asia’s largest annual security forum Shangri-la dialogue opens in which country?
Ans: Singapore

34.Who is the MD of state bank of Travancore?
Ans: Sasi kumar

35.Which state becomes the first state to give social welfare benefits to transgender community?
Ans: Odisha

36.Who has been appointed as Director general (DM) of National Anti-doping Agency (NADA)?
Ans: Navin Agarwal

37.Which state CM laid the foundation of  ‘Jai Jawan Awas Yojana (JJAY)’ ?
Ans: Haryana (Manohar lal khattar)

38.Which scheme was opened by Indian Post for individuals and corporate?
Ans. ‘ MyStamp ‘

39.Balu aanand was passed away,he is—–?
Ans: Actor and director40.Which port has bagged national award for excellence in coast management?
Ans:V.O Chidambaranar

41.Who is the speaker of TamilaNadu assembly?
Ans: P Dhanapal

42.Which state has passed the ease of doing business bill 2016?

43. Manohar Aich passed away,he is—–?
Ans: India’s first Mr.Universe(1952)

44.What is the theme of World Environment day(5 June)?
Ans:Zero tolerance for the illegal trade in wildlife

45.Who  is the first Indian women to be nominated to the member of Olympic committee?
Ans:Nita Ambani

46.India’s rank in the 2015 Good country Index?
Ans:70th out of 163 countries (top: Sweden)

47. Sulabha Deshpande passed away,she is—–?
Ans: Veteran actor

48.Who wins French open title 2016?
Ans: Men : Novak Djokovic
Women : Muguruza

49.The India and the Asian Development Bank (ADB) have signed an agreement for $200 million loan to roads in Jharkhand.where is located heard quarters of ADB?
Ans: Manila, Philippines

50.Who has won the gold medal in people’s choice prize at world championship festival of sand sculpting 2016?
Ans: Sudarsan Pattnaik

51. Avtar singh qualified for Rio Olympics.he belongs to which sport?
Ans:Judo(90 weight category)

52.Which state government launches Asia’s first ‘gyps vulture Reintroduction programme?
Ans: Haryana

53.India has agreed to enhance scale of military interaction with which country?
Ans: Singapore

54.Who has been named the ambassador for Swachh Bharat missions Youth based Swachh sathi programme?
Ans: Dia Mirza

55.RBI governor Raghuram Rajan has announced the 2nd Bi-monthly monetary policy statement for the year 2016-17.what is the current reporate?

56. According to 2016 Global Retail development Index,India’s rank in Ease of doing business index?
Ans:2nd( 1st china)

57.India’s first integrated Defence Communication Network launched by Manohar Parikar in
which place?
Ans.New Delhi

58.Which state government launches Mobile app RajVayu on Air quality index?
Ans: Rajasthan

59.Which Indian city declares as it’s own ‘City Animal’?
Ans: Guwahathi(animal is Gangetic river Dolphin)

60.Who is the Director of Airtel Business?
Ans: Ashok Ganapathy

61. According to Forbes,which player has become the World’s top paid sport woman?
Ans: Sarena Williams

62.Who has appointed Adobe systems MD for South Asia?
Ans: Kulmeet Bawa

63.Who is the Facebook MD for India?
Ans: Umang Bedi

64.Which state government is planning for launching medical insurance of Rs.2 lakhs for BPL families?
Ans: Jharkhand

65.Who has taken charge as the new  Director of CEMCA(commonwealth education media centre for Asia)?
Ans: Dr.Shahid Rasool

66.Who launches ‘Surya Mitra’ mobile app at the national workshop on roof top solar power in New Delhi?
Ans:Minister for power, coal and new & renewable energy ‘Piyush Goyal’

67. Viktor Korchnoi was passed away,he is—–
Ans:Chess Grand master

68.Which state has became the first state in India to launch Green concept based state Data centre?
Ans: Himachala Pradesh

69.India’s first pink ball day&night Test Between India and newzeland match will host in which Ground?
Ans:Eden Gardens

70.Who will be awarded National order of the Republic of Ivory Coast?
Ans: Pranab Mukherjee

71.Name the portal,which was launched by HRD minister for online teacher education?
Ans. Prashikshak

72.Which corporation is topped the Fortune 500 list for the 4th consecutive year?
Ans: Walmart

73.Which country won the Junior Men’s Hockey world cup?

74.Who has been awarded the prestigious Regius professorship in manufacturing?
Ans:Lord kumar Battacharya

75.Who topped the Forbes ‘100 most powerful women’ in world list 2016?
Ans:Angela Merkel (4 women’s from India)

76.Mr.Amber Gurung was passed away,he is—–
Ans: Veteran Musician and Composer of Nepali National Anthem

77.Who is the new chief  Executive for Nuclear Fuel Complex?
Ans: G.Kalyankrishnan

78.India’s rank in Global peace Index 2016?
Ans:141. (Top: Iceland )

79.International Tennis Federation, how many years ban on Maria Sharapova?
Ans:2 years

80. K.K.Katyal was passed away,he is—–?
Ans: Veteran Journalist

81.Which country became the First Asian country to eliminate mother to child HIV transmission?
Ans: Thailand

82.Which country topped on 2016 Malware Infection Index?
Ans: Pakistan (India rank-8th)

83.ADB approves $100 billion for irrigation system and improve water management in which Indian state?
Ans: TamilaNadu

84.T.S John was passed away,he is—–?
Ans: Former Kerala Assembly speaker

85.Who has been re-elected to IATA’s (International Air Transport Association) Board of Governors?
Ans: Naresh Goyal (Jet Airways chairman)

86.India Rank in Oil consumer
Ans:3rd.  (1st:USA. 2nd: China)

87.Who wins Euro 100000 Dublin international literacy award for his novel ‘family life’?
Ans: Akhil Sharma

88.Which solar company has won the MNRE (Ministry of New & Renewable Energy) award for rooftop solar power projects?
Ans: Tata power solar

89.Which state government has decided to celebrate the 21st of every month as Yoga day?
Ans: Maharashtra

90. Railway Minister Suresh Prabhu flags off Champaign satya Express train in Bihar.Who is the Governor of the Bihar?
Ans:Ram nath Kovind

91.Nepal Deputy PM and Finance Minister has arrived in New Delhi today on three day visit.who is  the Deputy PM of Nepal?
Ans: Kamal Thapa

92.Who was appointed as the Head of the UN military observer group in India & Pakistan?
Ans:Per Lodin (major general of Sweden)

93.World Economic Forum (WEF) held in Rwanda.Capital and currency of Rwanda?
Ans: Kigali,Rwanda Franc(currency)

94.who won the Spanish Grand Prix
Ans: Max Verstappen (Red bull)

95. Rajendra Dadu died in road accident,he is—–?
Ans: Ruling BJP MLA, Maharashtra

96.Which bank launches India’s first certified Green bond at London stock Exchange?
Ans:Axis bank

97.India,Japan and —— begin Malabar Exercise near the South China Sea?

98.Which Authority has been conferred the national Award for best performing Central PSU for Roof top solar power initiatives at vigyan Bhawan?
Ans:Airports Authority of India(AAI)

99. Telangana to set up 12,500 acre pharma city in which places?
Ans: RangaReddy and Mahbubnagar districts

100.Recently which town has sanctioned for Development under AMRUT scheme?
Ans: Machilipatnam

101.Inder Malhotra was passed away,he is —–?
Ans:Veteran Journalist

102.The International Paralympic committee(IPC) has recognised the paralympic committee in India(PCI) led by Inderjit Singh as the President.where is the Head Quaters of IPC?
Ans: Germany

103. Gordie Howe was passed away,he is——?
Ans: Ice hockey player

104.SBI is signed with which bank to provide loans to Indo-Spanish joint ventures and local enterprises?
Ans:CaixaBank (Spanish)

105.Which organisation was launched logo and tagline design contest for IPPB on MyGov website?
Ans:India Post (IPPB:India Post Payment Bank)

106.Who is the Speaker of Puducherry legislative Assembly?
Ans:V Vaithaialingam

107.MS Krishna Bhat was passed away,he is—–?
Ans:Karnataka Bank former chairman

108.Who has won the Australian open title 2016?
Ans: women:Saina Nehwal

109.What is the theme of World day against child labour?
Ans: End child labour in supply chains, it’s everyone business (12th June)

110.Who is the new MD of Kerala Industrial infrastructure development corporation (KINFRA)?

111.BAI(Badminton Association of India)has announced a reward of Rs.10 Lakhs for Saina Nehwal.who is the president of BAI?
Ans:Akhilesh Das Gupta

112.Achyut Lakhar was passed away,he is—–
Ans: Veteran Actor

113.Who has been appointed as the member of the Law commission?
Ans: Satya pal Jain

114.Which state became the first state in India to have an open government data portal?
Ans: Sikkim

115.Which country has launched its 23rd BeiDou Navigation Satellite?
Ans: China

116.Which state has inaugurated the sub-sea marine cable supply project in Arabian sea?
Ans: Gujarat

117.Which country becomes the first country to ban deforestation?
Ans: Norway

118.Which state govt has abolished agriculture income tax?
Ans: Karnataka

119.Who is the chairman of Indian Banks Association?
Ans.TM Bhasin

120.Who is the cheif Justice of Manipur HC?
Ans.Justice Rakesh Ranjan

121.Which team has won the FINA women water polo World league super final?
Ans.USA women’s senior national team

122.Which telescope has uncovered a mysterious solitary drawf galaxy known as UGC 4879?
Ans.The Hubble space telescope

123.Which software company is going to acquire professional social platform ‘Linkedln’ for $26 billion?
Ans. Microsoft

124.Who wins the 100m in 9.8 seconds at Racers Grand Prix 2016?
Ans. Usain Bolt

125.Alvin Toffler was passed away,he is__________
Ans.Writer and Futurist

126.Which state govt has launched ‘child labour tracking system’?
Ans. Bihar

127.Which country has been elected to chair a UN-committee for the first time in the world body 71 year history?
Ans. Israel

128.Who wins 2016 Canada Grand Prix formula -1?
Ans.Lewis Hamilton

129.Donald Carr was passed away,he is—–
Ans. Cricketer (England)

128.RBI announces new scheme for sustainable structuring of stressed assets (S4A) of the large product.What is the Reverse Repo rate?

129.India and ———– have signed three bilateral agreement to strengthen co-operation in various fields?
Ans. Ghana (1st-visa waivers,  2nd- setting up a Joint Commission,3rd- collaboration in diplomatic training)

130. Niraj mittal as institutional banking head for the country of which bank?
Ans. DBS Bank

131.Railway Ministry signs agreement with which state govt for development of railway infrastructure?
Ans. Odisha

132.Which state govt approves Rs.25cr. for agricultural project?
Ans. Haryana

133.R C Dhere was passed away,he is ________
Ans. Marathi Literacy Scholar

134.India to provide Rs.48 million to which country for college buildings?

135. DCB bank launches first aadhar enabled ATM in which city?
Ans. Bangalore

136. Mudrarakshasa was passed away,he is—–
Ans.Hindi Writer

137.Which state govt launched mobile app for delivery of common services?
Ans. Gujarat

138. BHEL has commissioned 195 MW unit in which state?
Ans. Bihar at Muzaffarpur

139.Which bank has issued 1st US credit card that can be used in Cuba?
Ans. Florida bank

140.Who has elected as president of 71st session of UN general assembly?
Ans.Peter Thomson

141.Who won ‘Vivian Fonseca scholar Award 2016’ by US?
Ans.Indian Diabetes specialist Shashank S Shah

142.Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off India’s first time-tabled freight train.what is the name of train?
Ans.Cargo Express

143.Who was launched the ‘HelpAge SoS- (save our seniors) app’ at Raj Nivas?
Ans. Kiran Bedi

144.Which state govt decided to use plastic waste in building roads?
Ans. Maharashtra

145. HRD Minister Smruthi Irani launched ‘Vidyanjali’,a school volunteer programme in which city?
Ans.New Delhi

146.Who has won 2016 PEN Pinter prize?
Ans.Margaret Atwood

147. Anjan Dutta was passed away,he is—–
Ans.Assam Pradesh congress president

148.3049 people perform largest Karma dance in Madhya Pradesh,it enters into Guinness World record.who is the Governor of MP?
Ans.Ram Naresh Yadav

149.What is the official slogan of Rio-Olympics?
Ans.’A new world’

150.Who was appointed as the good will ambassador of UN women?
Ans.Anne Hathaway

151. Arkita,the most powerful Nuclear icebreaker launched by which country?
Ans. Russia

152.Ann Morgan guibert was passed away,he is—–
Ans.Famous TV actor

153.Who is the Director general of Doordarshan?
Ans. Supriya Sahu

154.Who is the chairman of international chamber of commerce?
Ans. Sunil Mittal

155.Which state govt was launched e-file tracking system?
Ans. Jammu & Kashmir

156.China to operationalize exascale supercomputer Tianhe-3 by —–

157.Govt. approved Rs.2070 cr. highway project in which state?
Ans. Punjab

158. Manila devi was passed away,she is—–
Ans.Veteran odia actress

159.Who has launched URJA-urban jyothi abhiyan mobile app in Goa to enhance consumer connection?
Ans. Piyush Goyal

160.PM of Thailand arrived Delhi for three-day visit aimed at reviewing bilateral relations.Who is the PM of Thailand?
Ans.Chan Ocha

161.Which state is to start an internet based telephone service ‘without requiring any further registration’?
Ans. Andhra Pradesh

162.Who was appointed as union law secretary?
Ans. Suresh Chandra

163.Which car company has entered into an agreement with Tata group to help it’s drivers?
Ans. Uber

164.Who is the new chairman of NIFT (national institute of fashion technology)?
Ans. Chetan Chauhan

165.Who won the Hero Hockey champion trophy 2016?
Ans. Australia

164.Indian archers deepika kumari and Atanu das won silver medal at archery World cup.It is held in _____
Ans. Antalya, Turkey

165.Which bank has opened innovation lab for start-ups in Bangalore?
Ans. Axis Bank

166.Space X launched 2 commercial satellites i.e. EUTELSAT 117 west B and ABS-2A.Space X is related to which country?

167.Which film won the best film award in 19th shanghai international film festival?
Ans. Thithi (Kannada movie)

168. Jeppiaar was passed away,he is—–
Ans Renowned Educationalist

169.A bronze statue of Subhash Chandra Bose has been unveiled in which country?
Ans. Malaysia

170.Who won European Grand Prix 2016?
Ans. Nico Roseberg

171.Who is the new president of Gujarat chamber of commerce & Industry (GCCI)?
ANS.Bipin R Patel

172.International Yoga day is observed on June 21.What is theme?
Ans. Connect the Youth)

173.Which govt launched a special fund called ‘Mukh mantri Hepatitis C relief fund’ to provide free treatment for patients?
Ans. Punjab

174.Who is the first female mayor of Rome?
Ans. Virginia Raggi

175.Assam govt launched maitree Ek gyan yatra initiative to link primary school to college.who is the Governor of Assam?
Ans. Padmanabha balakrishna acharya

176.Centre approves proposal for green field Electronic park in which state?
Ans. Odisha

177.PM Narendra Modi and Sri Lankan President Maithripala Sirisena have inaugurated Duraiappah Stadium. Duraippah stadium is located in which place?
Ans. Jaffna, Sri Lanka

178.What is the name of World fastest super computer?
Ans. China’s sunway TaihuLight

179.HAL (Hindustan Aeronautics limited) has unveiled indigenous Basic Trainer Aircraft (BTA) HTT-400.Where is the headquarters of HAL?
Ans. Bangalore

180.Recently, Union Ministers Jual Oram and Dharmendra Pradhan  launched  the Pradhan Mantri Ujwala  Yojana to provide free of cost LPG cooking gas connections to women in which state?
Ans. Odisha

181.What is the name of world’s First 1000-Processor Chip that was developed by University of California?
Ans. KiloCore

182.Which bank launched Remit2India service?
Ans.South India bank

183.Which govt has launched skill development project?
Ans. Himachala Pradesh

184.Which state postal circle releases stamps on Yoga booklet?
Ans.Andhra Pradesh

185.Name the village in Andhra Pradesh chosen for development as smart village?
Ans. Mori village

186.Which state govt granted minority status to Jews?
Ans. Maharashtra

187.Present president & COO of soft bank group?
Ans.Ken Miyauchi

188. Guda Anjaiah was passed away,he is—–
Ans. Telangana poet

189.What is the rank in FDI inflows released by UNCTAD?

190.Nagpur and chain’s which city declared the ‘ sister cities ‘?
Ans. Jinan

191.Who unveiled the iconic X-57 Hybrid Electric Research plane nick named as Maxwell?

192. Jaitley released silver coin to mark martyrdom day of  ———
Ans. Banda singh Bahadur

193.Which company has named world’s Smartest company of 2016?
Ans. Amazon

194.Mercer’s cost of living survey 2016 topped by Hong Kong.In India topped by which city?

195.Union cabinet has extended the deadline of UDAY scheme by ——
Ans.31 march 2017

196. Arun Jaitey to embark on 5-day visit to which country to attend AIIB annual meet?
Ans. China

197.Union cabinet approved to pact for the avoidance of double taxation with which country?
Ans. Belgium

198. MoU between India and ——– for technology transfer and resourcing in manufacturing including sub-sector of capital goods?
Ans. Germany

199.Who as resigned the chairman of  LIC?
Ans.S K Roy (H.Q. Mumbai)

200.Who won the Queen’s club title for the Fifth time?
Ans. Andy Murray

201.Union cabinet approves how much package for textiles and apparel sector to create 1 crore jobs in 3 years?
Ans.6000 crore

202. Anju Bobby George has resigned as President of the Kerala Sports Council.she is ———
Ans. First Indian athlete to win a medal in a world Athletics championship in Paris in 2013

203.Who is the Managing director and India country manager of PayPal?
Ans. Anupam Pahuja

204.Who is the brand ambassador of Exide Life insurance?
Ans. M S Dhoni

205.Who was appointed the Indian cricket team head coach for one  year?
Ans. Anil Kumble

206.Vikash Krishnan and manoj kumar were qualified for Rio-Olympics 2016.They are belongs to which field?
Ans. Boxing

207.Who has been awarded the 25th GD Birla award for scientific research for the year 2015?
Ans. Sanjay Mittal (IIT Kanpur professor)

208.India have signed MoU with which country to establish formal cooperation in the fields of skill development and vocational and professional education & training?
Ans. Switzerland

209.who won best women player in the Eurasian Blitz chess Tournament in Kazakhstan?
Ans. Harika Dronavalli

210.Who won the 2015-2016 Calder Memorial Trophy?
Ans. Artemi Panarin (Russian hockey winger)

211.Union Cabinet has approved how much package for the spectrum auction plan?
Ans. 5.5 lakh crore

212.Union govt launched India’s first pilot programme to run two wheelers on CNG(compressed natural gas) in ———-
Ans. New Delhi

213.The two day plenary meeting of the Nuclear Suppliers Group (NSG) is held in which city?
Ans. Seoul (South Korea)

214.Which state has decided to provide 100% rebate in property tax for all properties damaged during the jat quota stir?
Ans. Haryana

215.Which country on June 24 has left the European Union?
Ans. Britain

216.Which country parliament passed Right to information bill with Amendments?
Ans. Sri Lanka

217.Day of the seafarer 2016 is observed on 25 June.what is the theme?
Ans. At sea for all

218.Which state govt launched women helpline “181”?
Ans. Nagaland

219.Which bank has approved $500 billion loan to build bridge across the ganga river in Bihar?
Ans. ADB (Asian Development bank)

220.Which state govt approved a proposal to add 500 new gram Panchayats?
Ans. Odisha

221.Neil O’Brien was passed away,he is—–
Ans. Quiz master (pioneer of quizzing in India)

222.Recently,Which state became the 13th state to sign agreement to join UDAY scheme?
Ans. Andhra Pradesh

223.Who has been appointed to chairman to monitor the human right situation in South Sudan?
Ans. Yasmin Sooka (Indian origin lawyer)

224.Which place declared as SAARC(south Asia Association of region cooperation) cultural capital for the year 2016-17?
Ans. Mahasthangarh

225.Who is the new prime minister of Syria?
Ans. Imad Khamis

226.Which country bans citizens from working in Afghanistan, Iraq, Syria, Libya?
Ans. Nepal

227.Who won the Copa America Football tournament?
Ans. Chile  (Runner: Argentina)

228.Which country launched first Dark Sky reserve in Tibet to Limit Light Pollution?
Ans. China

229.Who has been re-elected President of Tamil Nadu Cricket Association for 15th term?
Ans. N Srinivasan

230. Kavalam Narayana Panicker was passed away,he is——?
Ans. Malayalam Theatre Artist

231.Who is the Best Actor in International India Film Academy (IIFA) 2016 Awards?
Ans. Ranveer Singh
Best Actress: Deepika Padukone
Best Film : Bajrangi Bhaijaan
Best Director : Sanjay Leela Bhansali

232.Who won the Silver Medal in ISSF World cup in Baku,Azerbaijan?
Ans. Jitu Rai  (Gold medal : Felipe Almeida Wu)

234.International day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on which day?
Ans. 26 June (theme : Listen First)

235.PM Narendra Modi launched Smart City Mission Project in which place?
Ans. Pune

236.Union Rural Development Ministry and ___________ have signed MoU for geo-tagging MGNREGA Assets?

237.Who won the International Hocky Fedaration (FIH) Champions Trophy?
Ans. Argentina Women

238.BHEL Commissioned two Hydel Units each 14 MW in which country?
Ans. Afghanisthan

239.Who has been Awarded Honorary Fellowship in UK?
Ans. Sri Sri Ravi Shankar

240.Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated 22nd meeting of Eastern Zone Council in which place?
Ans. Ranchi, Jharkhand

241.Which Argentina player was retaired from International Football?
Ans. Lionel Messi

242.Which country became the 35th full member of Missile Technology Control Regine?
Ans. India

243.Who has been appointed as the new Deputy Governor of RBI?
Ans. N S Viswanathan

244.India’s rank in World Economic Forum (WEF) Human Capital Index?
Ans. 105 (out of 130)

245.Which state govt launched Kalinga Siksha Sathi Yojana to provide education loan at 1%
Ans. Odisha

246.Who is the new CEO of NIIF(National Investment & Infrastructure fund)?
Ans. Sujoy Bose

247.Who has won the Iceland Presidential elections?
Ans. Gudni Johannesson

248.Xerxes Sapur Desai was passed away,he is______
Ans. Founder of Titan (Watch company)

249. Isak Chishi Swu was passed away,he is_________
Ans. NSCN (National Socialist Council of Nagaland) chairman

250.Two Indians have won the 2016 Queen’s Young Leaders Award in UK,theirs names are?
Ans. Karthik Sawhney and Neha Swain

251.Defence Minister gave nod for purchase of 145 Ultra Light Howitzers guns from which
Ans. US

252.Which country inaugurated world’s first electric road?
Ans. Sweden

253.Which state declared that all Natural Calamities will be treated as State Disaster?
Ans. Uttar  Pradesh

254.Who released the book titled ” The Birds of  Banni Grassland ” in New Delhi?
Ans. PM Narendra Modi

255.Which company has signed up as the official sponsor for the Indian team to the Rio Olympics 2016?
Ans. Amul

256.Who is the new Deputy Speaker of Kerala?
Ans. V Sasi

257.Which place became the India’s first Island district?
Ans. Majuli in Assam

258.Which Indian Player won the Silver in ISSF (International Shooting Sport Federation)?
Ans. Sanjeev Rajput (gold medal : Peter Gorsa)

259.Who is the new CEO of Suzuki Motors?
Ans. Toshihiro Suzuki

260. Who has been conferred with the Honorary Degree Doctor of Science by IIT,Kanpur?
Ans. Viswanathan Anand

261.World Bank approved $201.50 million for Technical Education Quality improvement projects in India. Who is the President of World Bank?
Ans. Jim Yong Kim

262.Who has been conferred with the honorary professorship by the Nanjing Audit University (NAU),China?
Ans. Shashi Kant Sharma (Comptroller and Auditor genenral of India)

263.Who topped the WEF Human Capital Index?
Ans. Finland

264.World Bank approved $63 million for Tejaswini Project in which state?
Ans. Jharkhand

265.Who is the new President of Philippines?
Ans. Rodrigo Duterte

266.What is the name of Anti-Submarine torpedo inducted in Navy?
Ans. Varunastra

267.What is the theme of National Statistics day is observed on 29 June?
Ans. Agriculture and Farmers Welfare

268.K G Subramanyan was passed away,he is _________
Ans.Renowned Sculptor and Painter

269.Name the Surface-to-Air Ballistic missile test fired in Odisha Coast?
Ans. Barak-8

270.Exercise ” Jalrahat ” commenced in which state?
Ans. Assam

271.Which state has opened an exclusive Red Sanders Anti-Smuggling Task Force (RSASTF)?
Ans. Andhra Pradesh

272.Bud Spencer was passed away,he is _____
Ans. Italian Actor

273.India has signed MoU in the field of Water Resources with  which country?
Ans. Tanzania

For More Current Affairs & General Knowledge Questions – June 2016: –  Click here

Latest State Wise Govt Jobs 2016 2017
Andhra Pradesh All India Jobs Arunachal Pradesh
Assam Bihar Chattisgarh
Gujarat Haryana Himachal Pradesh
Jammu and Kashmir Jharkhand Karnataka
Kerla Madhya Pradesh Maharashtra
Manipur Meghalaya Mizoram
Nagaland Odisha Pondichery
Punjab Rajasthan Sikkim
Telangana Tamilnadu Uttarakhand
Uttar Pradesh West Bengal

One comment

  1. I have a so in the bigging that will be and buy but so dak logged in very good coalition government same better oftear raiwal to be a good jab to you all people take one same

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *