GK Quiz for competitive exams – Questions and Answers

GK Quiz for competitive exams :-

1.Who has been the only LokSabha speaker to have become the President of India?
Ans. Neelam Snajiva Reddy

2.Who written the ” Discovery of India?
Ans. Jawaharlal Nehru

3.Which river is called ‘ Sorrow of Bihar’?
Ans. Kosi river

4.Which river is called Longest river in the World?
Ans. Nile

5.Which city in India is also called as ‘Golden city’?
Ans. Amritsar

6.Which city is also called as ‘Windy city?
Ans. Chicago

7.Subroto cup is related to which game?
Ans. Football

8.Which country has longest Coast line in the World?
Ans. Canada (in India : Gujarat)

9.Who is the first Indian to received Oscar Award?
Ans. Bhanu Athaiya

10.Smallest planet in the Solar system?
Ans. Mercury

11.Ozone layer is present in which Atmospheric layer?
Ans. Stratosphere

12.Study of Science is called as ___
Ans. Pedology

13.Name the Lake,which is Largest Lake  in the World?
Ans. Caspain Sea

14.Sun Temple is located in which Indian state?
Ans. Odisha

15.Who is the first Chinese pilgrim to visit India?
Ans. Fa-hein

16.’Titan’ is the satellite of which planet?
Ans. Saturn

17.Name the railway platform,which is World’s longest platform?
Ans. Gorakhpur

18.Who built the Red fort?
Ans. Shahjhan

19.In which year Vasco da gama to reach India by Sea?
Ans. 1498

20.Who founded the ‘Arya Samaj’in 1875?
Ans. Swami Dayananda Saraswathi

21.Buddha delivered first sermon in which place?
Ans. Saranath

22.Who founded the Indian National Congress (INS) in 1885?
Ans. A.O.Hume

23.Who invented the calculating Machine?
Ans. Pascal

24.Who discovered the Atom?
Ans. Dalton

25.Who is the father of Genetics?
Ans. G J Mandel

26.What is the unit of Magnetic Induction?
Ans. Henry

27.What is the largest gland in the Human Body?
Ans. Liver

28.What is the full form of DNA?
Ans. Deoxyribo Nucleic Acid

29.Which instrument is used to measure Atmospheric Pressure?
Ans. Barometer

30.Who asserted the “Swaraj is my Birth Right and I will have it”?
Ans. Bal Gangadhar Tilak

GK Quiz for competitive exams

For More GK & Current Affairs : Click Here

Latest State Wise Govt Jobs 2016 2017
Andhra Pradesh All India Jobs Arunachal Pradesh
Assam Bihar Chattisgarh
Gujarat Haryana Himachal Pradesh
Jammu and Kashmir Jharkhand Karnataka
Kerla Madhya Pradesh Maharashtra
Manipur Meghalaya Mizoram
Nagaland Odisha Pondichery
Punjab Rajasthan Sikkim
Telangana Tamilnadu Uttarakhand
Uttar Pradesh West Bengal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *